Mulighederne for at belåne friværdien i din bolig er blevet indskrænket yderligere. Det er derfor klogt at planlægge og optage lån tidligere end før. Men det er ikke en diciplin for alle. Børsen 12.10.2024 https://borsen.dk/nyheder/investor/er-du-50-saa-skal-du-overveje-at-spise-dine-mursten?b_source=marianne-thors&b_medium=row_1&b_campaign=list_1
Gennem de seneste 10-15 år er reglerne for belåning af friværdi blevet indskrænket voldsomt. Det eneste tidspunkt i din ejertid du kan belåne boligens egentlige handelsverdi er den dag du køber boligen. Herefter er det kun muligt at belåne ud fra en kreditvurdering som typisk ligger noget lavere end den reelle salgsværdi. Det er et forsigtighedsprincip for at beskytte borgere mod overbelåning, hvis de pludselig står og skal sælge boligen hurtigt. MEN når man nærmer sig pensionsalderen (hvilket i banken er allerede når du er 55 år) bliver der lagt låg på hvormeget du kan låne og hvilken type lån du kan vælge.
Derfor går flere og flere danskere forgæves når de ønsker at belåne deres friværdi i boligen og dåbsattesten siger 50+.
Urimeligheden er at det er dine penge som er låst i boligen. Bankens kreditvurdering tager højde for beliggenhed, omsættelighed, handelspriser i området og derfor er vurderingen lavere end når du sælger, men når det så krydres med en maksimal belåning på 40-60% er der nok lidt for meget livrem og seler i udlånspolitikken og det tvinger desværre nogle boligejere ud i at sælge boligen – for du kan jo ikke spise murstenene – hvilket ikke er rimeligt!
Bankerne er underlagt tilsyn af Finanstilsynet som igen bliver påvirket af politikere og andre meningsdannere. Det er dem som fastsætter reglerne som bankerne skal følge og den forskrækkelse der er omring afdragsfrihed i lånets løbetid og belåningsgraden (max 60%) er misforstået og har ringe hold i virkelighedens verden. Om reglerne så bliver lempet har jeg desværre ikke så stor tiltro til, men håbet er lysegrønt.
Så hvad gør du som boligejer?
En mulighed er at belåne boligen i tide. Det efterlader dig sandsynligvis med en stor pose penge i hånden som du ikke har brug for her og nu. Du kan investere beløbe eller lade det stå på en højrentekonto, men din øgede gæld koster renter og bidrag. Altså påtager du dig en risiko ved at belåne friværdien og den skal du til fulde forstå. Problemet er at der stort set ikke er et alternativ, med de restriktive regler der er pt. Medmindre du vil sælge boligen.
Dermed er målet med at “beskytte” boligejerne ikke opnået – for reglerne tvinger boligejerne til at påtage sig endnu højere risiko end ved at kunne belåne deres friværdi op til ex. 80%.
Mit råd er derfor at du bør søge grundig information og rådgivning inden du træffer dit valg, men sørg for at tage stilling inden det er for sent!
12.10.2024, Marianne Thørs