Skal vi lægge afdragsfrihed og F1 i graven

 

Det korte svar er NEJ !

Debatten raser om F1 lån og ikke mindst afdragsfrie lån. Udlandet har frygtelig travlt med at dømme danskernes finansiering af fast ejendom og de danske politikere og medier har travlt med at videregive disse halve sandheder og desværre også reagere på dem.

Senest i dagens udgave af Jyllandsposten: Bombe under afdragsfrihed, hvor kreditpolitiet i Nykredit står så stærkt, at de om 5-10 år vil have skubbet ganske mange kunder fra sig med de restriktioner som de gennemfører p.t. Og vel og mærket også ganske gode kunder, som i en periode har haft brug for hjælp eller som er i den sidste del af deres liv (men de har jo familie og stramninger som disse huskes!).

Ikke at afdrage på sin gæld er jo mere eller mindre som at sidde i en lejet bolig. Hvis lånet tilmed er et fastforrentet lån vil gælden svinge i takt med renteudviklingen og dermed boligens værdi – derfor er der ingen problemer med at have afdragsfrihed på et fastforrentet obligationslån!

Det afhænger naturligvis af, hvad afdragsfriheden benyttes til. Vores råd er:

Grønt lys til:

+ afbetaling på gæld med en højere rente
+ nedsparing af værdien af boligen (frem for at sælge ved pensionering)
+ periodevis afdragsfrihed ved barsel, arbejdsløshed, sygdom
+ opsparing på alternativer (pension eller frie midler)

Rødt lys til:

÷ finansiering af bolig som der ikke er råd til når afdragsfriheden udløber
÷ øget forbrug – det er vanskeligt at sætte forbruget ned igen efter 10 festlige år
÷ gearede investeringer (investering for lånte penge – risikoen er for høj)

Derfor håber vi at politikerne vil lytte til de mennesker som forstår dansk realkreditbelåning og ikke til nogle udenlandske ”eksperter” som sammenligner danske forhold med andre usammenlignelige lande.

En anden bøn er, at bestyrelserne i de danske realkreditselskaber får lidt jordforbindelse – selvfølgelig skal godt kredithåndværk være basen for udlån, men forretningsforståelse og langsigtede kundeforhold er unægtelig også vigtige parametre, hvis man vil drive en god forretning.

Skal vi lægge afdragsfrihed og F1 i graven

Kontakt Marianne