Stort set alle kunder har oplevet at afkast i 2018 blev med minus foran. Det var bare et spørgsmål om hvor stort minus det endte med. Efter mange års positive afkast er det “sundt” med et rap over nallerne. Det gør at vi kan forholde os til om det er for høj en risiko/for stort et tab der rammer investeringerne når markederne vender nedad.
Læs artiklen her: Tog din pensionsopsparing nogle store aktiehug i 2018? Læs eksperternes råd
Var du en af dem som syntes, at det kildede lidt for voldsomt i maven – så skal du nok sadle om, for det bliver ikke sidste gang, at du kommer til at se et negativt afkast.
Der er ingen tvivl om at risiko og afkast hænger uløseligt sammen. At tage stilling til hvor risikofyldt der skal investeres er utrolig vanskeligt, hvis du ikke har oplevet et tab der gjorde ondt. Det kan være en af forklaringerne på at der i mange investeringer vi ser er en relativt høj risiko. Når du bliver spurgt på forskelligvis hvor risikofyldt der skal investeres og mange bliver mødt at et “de fleste af vores kunder vælger middel risiko” så kan det være ganske svært at vide hvad det betyder. Ser man på afkast fra 2015-2017 er der jo intet negativt afkast og selv om der i 2018 var røde tal på bunden så var det ikke et voldsomt kursfald. Derfor ender mange med en højere risiko end hvad godt er.
For de kunder vi får til opgave at gennemgå eksisterende investeringer for ser vi desværre ofte at andelen af papirer med risiko er langt højere end kunden havde troet og egentlig også givet mandat til. Det er stærkt kritisabelt og må ende med mange røde øre i den finansielle sektor, når der for alvor kommer kursfald.
Og hvorfor er det nu sådan. Man skulle jo tro at det var for kundernes bedste der blev rådgivet, men der er jo også den skjulte dagsorden, at der skal tjenes penge. Og der er flere penge i investeringer med risiko, end i dem med meget lav risiko, for slet ikke at tale om det nye hit “alternativer”. I Confida er vi desværre bange for, at indtjeningsiveren har taget lidt for hårdt fat i mange bankers/pensionsselskabers rådgivning. Det er svært med ro i sindet, at anbefale en investering med et forventet afkast på 3%, når man ved, at egne omkostninger mindst udgør 2%, for så er der i bedste fald et ganske begrænset afkast tilbage til kunden. Derfor er det nemmere, hvis risikoen er højere og dermed det forventede afkast.
Det har ikke hjulpet på den korrekte rådgivning, at Danske Bank har fået ørene i klemme på grund af deres rolle som udbyder af Flex Invest, som havde et forventet negativt afkast efter omkostninger. Tag ikke fejl, alle øvrige banker havde lignende produkter som de efter den meget negative presseomtale nu har lukket for tilgang til.
Hos Confida ser vi investeringssammensætning som et hele. I nogen perioder bidrager nogle dele af investeringen mest, mens det i andre perioder er andre dele, der sikrer, at bunden ikke går ud af depotet. Hver en investering har en vigtig rolle i sammensætningen og kan ikke undværes. Det er forskelligt hvor stor en andel der skal være af de enkelte investeringer, men det bedste afkast på langt sigt opnås ved at sammensætte en investering, der indeholder flere typer af investeringer i stedet for ensidigt at satse på investeringer i risiko. Hertil kommer at sikre at den valgte fordeling mellem delen med risiko og delen med mindre risiko opretholdes når der kommer ubalancer.
Har du ikke mod på at sammensætte dine egne investeringer, vil vi anbefale at du søger råd og gerne hos en, som har dine interesser i højsædet.