Stort set alle danskere i arbejde betaler ind til en pensionsopsparing, men hvornår giver det mening at indbetale mere og kan der være perioder hvor man skal indbetale mindre? Det kommer vi omkring sammen med Børsen i denne artikel: Så stor forskel gør tidlig pensionsopsparing.
Grundlæggende er vi jo individer som har forskellige behov når vi når pensionsalderen. Den flittige brugte tommelfingerregel om at der skal være en indkomst på min. 80% af slutlønnen holder sjældent vand. Har familien ejet fast ejendom og vælger at flytte i pensionsårene så kommer der typisk mange penge ud og de kan også bruges til at supplere indtægten. Ligeledes kan værdier i virksomheden eller investeringer i værdipapirer.
Det vigtigste er at fordele æggene i flere kurve.
Vores erfaring er at mange familier i de første år (inden de får børn) har overskud til at opspare mere, men om pengene skal bruges på en dyr gæld, køb af bolig eller pension afhænger af deres situation og planer/ønsker. Når først børnene kommer oplever mange familier, at der er rigeligt at bruge pengene til og det vil typisk være i disse år, at det alene vil være pensionsopsparingen via arbejdsgiver som får penge. I takt med flere år på arbejdsmarkedet stiger lønnen typisk og det kan give mulighed for yderligere opsparing. Er indkomsten kommet op i topskat kan det ofte være en fordel at give opsparingsoverskuddet til pensionen.
Men en stor del af arbejdet med at få så velpolstret pension som mulig ligger i den initiale opsparing – “Jo større snebolden er inden den begynder at rulle ned ad bakken – jo større vil den være, når den ligger stille i bunden af dalen”.