Kurserne falder, men gå ikke i panik 14.03.2020

I starten af Corona-kursfaldet blev vi kontaktet om vores bedste råd til kunder der oplever store kursfald. Vores råd er gengivet i Børsens artikel: Pensionsrådgivernes råd i en utryg tid: Gå ikke i panik.

Rådene gør sig gældende i alle situationer med kursfald, men er ganske svære at efterleve. Dette skyldes vores menneskelige natur, som påbyder os at handle, når der opstår store forandringer. Lige præcis i en situation med kursfald skal man ikke nødvendigvis handle på sine instinkter da det som ofte medfører, at der bliver solgt når markedet er faldet en del og at beslutningen om at geninvestere typisk sker når markedet er steget, dermed får man først en lussing på den ene kind for derefter at vende den anden side til for på ny at blive slået – det er der ingen der kan lide. Tilmed er konsekvensen også at du står med et større tab end du ville have gjort, hvis du havde beholdt hænderne i lommen.

Det er egentlig kun ved dommedag, at det er et godt råd at sælge alt hvad du har – altså hvis du tror at markedet vil bukke under, verdenen gå konkurs og intet vil have værdi længere. Det er naturligvis at sætte tingene på spidsen, men en meget god huskeregel inden du får lyst til at handle.

Bagklog kan man altid når krisen er blæst over, men har du gjort et godt arbejde med at vurdere hvor risikovillig du er vil disse kursfald ikke gøre dig urolig, men være indenfor det du kan forvente og dermed får du ikke lyst til at sælge alt. Har du derimod for høj en risiko – og det er der nok flere der har end de er klar over – så vil disse kursfald gøre ondt. MEN du skal ikke gøre noget nu – skaden er sket – du bliver nød til at vente på at værdierne er tilbage før du sætter din risiko ned og om der går ½ år eller 2 år er ikke til at vide. Det vigtigste er at du husker hvordan du havde det da kursfaldet var på sit højeste. Var det for spændende/ubehageligt så bør du rette investeringen til – uanset hvad du bliver fortalt er den rette sammensætning!

Og så kommer vi en en kæphest, for der er for mange eksperter, økonomer og rådgivere der tager beslutningen om risiko hen over hovedet på de mennesker de rådgiver og det tror vi er årsagen til at så mange nu sidder med større tab end de havde troet muligt. Det kan disse professionelle ikke være bekendt! Overskriften på deres anbefalinger er at der intet alternativ er eller at der er mange år til du skal bruge pengene og derfor …., men det ændrer jo ikke ved at det er dig som skal udholde de kursudsving der vil være og som du måske gerne ville have været foruden.

Derfor er valget af rådgiver – en som lytter til dig og har dine interesser for øje – meget vigtigt.

Kurserne falder, men gå ikke i panik 14.03.2020

Kontakt Marianne