Investeringsforeninger uden skjult betaling

Finanstilsynet har netop udgivet en rapport om hvilke krav der er for at din bank løbende må modtage penge for de investeringsforeninger som du har i dit depot.

Umiddelbart tænker man at nu sker der noget, men er hjælpen lige om hjørnet eller har det på ny lange udsigter?

Læs rapporten Kvalitetsforbedrende services

Rapporten er en fortolkning af de strammere regler der kom i forbindelse med MIFID II – direktivet – i omtale kaldt “provisionsforbuds-direktivet”. For det er det det hele handler om. Når du køber en investeringforening i netbank modtager din bank en løbende betaling, hvert år, så længe du har investeringsforeningen i dit depot – også selv om du ikke har modtaget rådgivning om købet. Altså betaler du en skjult omkostning.

Provisionsforbud handler om at synliggøre, hvad du som kunde betaler i omkostninger – ALLE omkostninger. Mange har fejlagtigt troet, at det ikke kostede noget, at blive rådgivet i banken og da slet ikke hvis du betjener dig selv, men det er helt forkert.

Da de skjulte betalinger foregår i hele EU besluttede politikerne i EU at omkostningerne skal frem i lyset – dem ALLE!

Du bør have modtaget en oversigt fra din bank, allerede nu, hvor der fremgår alt hvad du har betalt i løbet af 2018 – det er også et lovkrav.

For at vende tilbage til Finanstilsynets seneste fortolkning af reglerne er det ganske svært for din bank, at oppebære retten til fuld betaling, hvis du betjener dig selv. Har du mange penge skal du modtage yderligere relevante services, som modsvarer den merbetaling du giver – dette fordi betalingen sker som en procentdel af det investerede beløb.

Det vil vise sig hvad konsekvensen bliver for bankerne ved ikke at overholde Finanstilsynets fortolkning af reglerne. Vi håber at det bliver mere gennemsigtighed og at du som kunde ved hvad du betaler for og hvor meget du betaler. Måske kan det også betyder at du får det du har betalt for meget tilbageført – det mener vi vil være ret og rimeligt!

 

Confida, 27. februar 2019

 

Investeringsforeninger uden skjult betaling

Kontakt Marianne